Almira Lizde – svjetska prvakinja u dizanju tegova

 

almira lizde

Photo by: Facebook stranica “Klub Dizača Tegova Neretva-Konjic”

Ovakva vrsta sporta je u Bosni i Hercegovini nažalost na rubu gašenja ponajviše zbog slabe brige i podrške države. Najveći problem su naravno finansijska sredstva kojih država malo izdvaja za sve oblike sportova pa tako i za ovaj koji na našim prostorima nije baš popularan.
Međutim, da novac nije prepreka do uspjeha dokaz su članovi kluba “Dizača Tegova Neretva-Konjic” koji svake godine osvoje nekoliko svjetskih takmičenja. Od osnivanja, stotine sportista su bili članovi ovog kluba, a sve je više onih koji dolaze radi rekreacije.
Jedna od uspješnijih članica ovog kluba je Almira Lizde svjetska prvakinja u svojoj kategoriji. Konjičanka je na nekoliko takmičenja postavljala i obarala vlastite rekorde. Za svoje uspješne i velike rezultate priprema se u skromnim uslovima zajedno sa kolegama iz kluba.

Prošle godine u Češkoj, Almira je uspjela da obori svjetski rekord i pomjerila za pet kilograma podigavši 240 kilograma te postala svjestka prvakinja u svojoj kategoriji do 82nkilograma. Nakon Evropskog prvenstva krajem aprila Almira će nastaviti intenzivne pripreme za nastup u Mađarskoj i odbranu svjetske titule u septembru.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s